Mi a laktózintolerancia? 1. rész
Az alábbi ismertetőben dr.Barna Mária a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke tanulmányát adjuk közre 2 részben a laktóz-intoleraciáról. Az 1. rész röviden vázolja, mi a tejcukorérzékenység, milyen szerepe van a tejnek a szervezet működésében, mi történik, ha a tejcukor nem szívódik fel, milyen panaszokat és tüneteket okoz és hogyan diagnosztizálható a tejcukor-intolerancia.
Mi a laktózintolerancia? 2. rész
A Tejcukor-érzékenységről készült tanulmány 2. részében szó van a tejcukor-érzékenység formáiról, így a szerzett, vagy másodlagos tejcukor-érzékenységről, az elsődleges veleszületett-, és az elsődleges felnőtt típusú tejcukor-intoleranciáról, végül a teendőkről.
Előkészítő a H2 kilégzési teszt vizsgálathoz
KEDVES BETEGÜNK!
A hidrogén kilégzéses vizsgálat előkészítést igényel. A mérés során kapott eredmények megfelelő értékelhetősége érdekében kérjük az alábbi előírások pontos betartását!
A VIZSGÁLAT LÁZAS ÁLLAPOTBAN, HURUTOS BETEGSÉG ESETÉN NEM VÉGEZHETŐ EL.
A tejcukor érzékenységről - tünetek, vizsgálat, kezelés
Tejcukor érzékenységről (laktózérzékenységről) szóló összeállításunk rövid áttekintést kíván nyújtani Önnek ezen enzimhiányos állapot természetével, diagnózisával kapcsolatban és néhány információval, jó tanáccsal szeretné Önt segíteni a kezdeti eligazodásban.
A laktózintolerancia vagy tejcukor érzékenység egy olyan, csökkent enzimműködéses vagy enzimhiányos emésztési zavar, melynek során a vékonybélben nem termelődik elégséges mennyiségben az összetett tejcukorot bontó laktáz enzim. A lebontatlan tejcukor (laktóz) a vastagbélben bakteriális bomlásnak indul, amely jellemző panaszokat okoz (pl. puffadás, hasi görcsök, bélkorgás, ozmotikus hasmenés, fejfájás).
Megfelelő diétával és/vagy a laktáz enzim pótlásával a panaszok fellépése megszüntethető, az állapot karban tartható.
Laktózérzékenység - teszt
Töltse ki a kérdőívet - kiderül, laktózérzékeny-e! Így képet kaphat arról, hogy fennállhat-e az Ön esetében a tejcukor érzékenység, a laktóz intolerancia. Nem is gondolunk arra, mi minden tartalmazhat laktózt.
TÖLTSE KI A TESZTET IDE KATTINTVA!
Figyelem!
A teszt nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, nem szolgál diagnózisként és nem ad terápiás javaslatot. Egészségügyi probléma esetén javasoljuk szakorvos felkeresését!
A tejcukorérzékenység étrendi kezelése
Varga Zsuzsa, főiskolai adjunktus (Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Főiskolai Kar, Dietetikai Tanszék) cikke a tejcukorérzékenység dietetikai kezelésérő. A cikk teljes címe: A tejcukorérzékenység étrendi kezelése, a fogyasztható termékek köre
A tejcukor érzékenység kezelésének első és legfontosabb lépése, hogy a tejcukrot (más néven laktózt) tartalmazó élelmiszereket, ételeket elvonják a beteg étrendjéből. Elsősorban a tej és a tejtermékek fogyasztását szokták megtiltani, illetve korlátozni a diéta során. Kellő felvilágosítás hiányában a betegek sokszor e termékek minden formáját kerülik. Pedig az élelmiszeripar előállít olyan termékeket, amelyeket a tejcukorérzékenyek is – egyéni toleranciától függően – beépíthetnek étrendjükbe.
Lisztérzékenység - mint társbetegség

Laktáz enzim
A tejcukor felszívódási zavarát a laktáz-enzim relatív vagy abszolút hiánya okozza. Ha ugyanis a tejcukor bontása elmarad, vagy elégtelen, akkor a tejcukor bontatlanul, változatlan formában kerül a vékonybél alsóbb szakaszaiba és a vastagbélbe. Az alsóbb bélszakaszokban tejcukor – megfelelő enzimaktivitás esetén – nem fordul elő; az egyszerű cukrok kb. 90 százaléka is felszívódik még mielőtt a vékonybél alsó szakaszába, az ún. csípőbélbe kerülne a béltartalom.